Hoe onderhoud ik mijn verzilverde bestek

Schoonmaak tips voor het poetsen en onderhoud van (zilver) bestek
Een mooi bestek krijgen of kopen is natuurlijk fantastisch. Maar de kunst is om bestekken goed te houden. Wat kunt u wel en niet doen met bijvoorbeeld edelstaal (RVS) bestek, zilver bestek of verzilverd bestek. Wat zijn de adviezen voor het schoonmaken en poetsen van bestek en hoe regelt u het onderhoud? Hier een paar tips en onderhoudsadviezen om de schoonheid en elegantie van uw bestek te bewaren.Bestek schoonmaken met een handwas. De truc is om bestek na gebruik het liefst zo snel mogelijk af te wassen in heet water met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel de messen, vorken en/of lepels daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek. Gebruik een afwasborstel maar geen staalwol, schuurspons of schuurmiddel! Dit beschadigt uw zilveren, verzilverde of RVS bestek direct!

Bestek schoonmaken met de vaatwasser.

Sommige bestekken zijn geschikt voor de vaatwasser of vaatwasmachine. Het gaat hier om de verzilverde en edelstaal bestekdelen. Let op: reinigen van bestek in de vaatwasser is een agressieve schoonmaak methode en kan het bestek op de lange termijn beschadigen.

Goed, hoe houdt u bestek het langste mooi bij gebruik van een vaatwasmachine?

 1. Spoel het bestek vóór het plaatsen in de vaatwasser altijd goed af onder stromend water. Hierdoor kunt u het inwerken van zout- en zuurhoudende stoffen tegen gaan.
 2. Meslemmet, lepelbak en vorkspiegel altijd naar boven richten, dus heften naar beneden richten, zodat het bestek beter gereinigd wordt en het spoelwater beter kan aflopen.
 3. Identieke bestekdelen, bijvoorbeeld alleen messen, niet gebundeld in dezelfde bestekhouder plaatsen, maar mengen met lepels en vorken zodat een betere reiniging mogelijk wordt. Plaats messen bij voorkeur wel in een aparte bestekkorf zodat het snijgedeelte het ander bestek niet kan beschadigen.
 4. Verzilverd bestek mag niet in aanmerking komen met roestvrijstaal en aluminium; dit kan blauwe en zwarte vlekjes veroorzaken op het zilver. Plaats bestek van andere materiaalsoorten in een aparte bestekkorf.
 5. Aardappelschilmesjes, steakmessen en broodzagen met een kunststof of houten greep mogen niet tegelijkertijd met het bestek in de vaatwasser, ook niet in een aparte bestekkorf, aangezien er dan vliegroest en vlekken kan optreden.
 6. Vaatwasmiddel, zout en glansmiddel overeenkomstig instructies doseren; gebruik alleen merkproducten en niet te veel.
 7. Direct na het beëindigen van het wasprogramma het bestek uit de machine nemen en droogwrijven.
 8. Mes lemmeten controleren en eventueel achtergebleven resten direct verwijderen.
 9. Vochtig bestek nooit in de gesloten machine laten staan.

Bestek poetsen
Onderhoud van zilver en verzilverd bestek naast het schoonmaken is regelmatig poetsen van uw bestek een manier voor langdurig onderhoud. Zilveren en verzilverde bestekken vragen echter om regelmatig onderhoud, zeker als u het maar weinig gebruikt. Voor onderhoud van zilver bestek raden wij zilverpoets aan. Maak het bestek goed schoon volgens bovenstaande instructies en behandel het zilver met een zachte doek. Na het poetsen, reinigt u het bestek met lauw water en afwasmiddel (mild) om eventueel slechte stoffen van de zilverpoets te verwijderen. Uw bestek is klaar voor gebruik.

Onderhoud van RVS bestek
RVS bestekken (edelstaal) vragen minder onderhoud. Het schoonmaken van het bestek met de bovenstaande tips in uw achterhoofd zou genoeg moeten zijn om uw bestek goed te houden. Mochten u toch iets meer willen doen, dan raden wij voor edelstaal bestek een metaal-polish.

Keltum Haags Lofje Sfeer liggend
Klantbeoordelingen
(9,1/10)
99% van onze klanten beveelt ons aan!
Voordelen
 • Ruim 50 jaar ervaring
 • Echte vakkennis van de experts
 • Persoonlijk & deskundig advies
 • Veilig bestellen en betalen
 • Webshop, winkel en showroom
Winkel en Webshop

Onlinebestek.nl is dé online bestekwinkel met het grootste assortiment en de bekendste merken, tegen prijzen die ver onder de winkel adviesprijzen liggen. Onlinebestek.nl is onderdeel van Hensbergen Serviezen V.O.F. te Sliedrecht.